English

Een blad voor de oude en jonge fans van Ti-ta-tovenaar:
Tika's blad






Nog bijna dagelijks ontmoet ik mensen die ooit helemaal opgingen in die  fantasievolle wereld van Ti-ta-tovenaar. De magiër die met zijn dochter in een luchtkasteel  woonde en zich bezig hield met het omtoveren van aardbeziën  in kamelen.  Iets wat nooit lukte.
Intussen vermaakte de blonde (eigenlijk grijze) dochter zich in de gewone-mensenwereld. daarbij had ze haar toverkunsten, zoals alles even stilzetten met een klap in de handen en het vliegen op de bezem, hard nodig om zich uit de nesten te werken.




Maroesja
                        Lacunes als Tika met grobbekuikens op de bezem
Maroesja Lacunes als Tika met Grobbekuikens.
Dit kostuum en de pruik zijn te zien
in het gebouw
 van Beeld en Geluid in Hilversum

Maroesja Lacunes als Tika met tovertaart
Maroesja Lacunes als Tika met Ti-ta-tovertaart.


Ti-ta-tovenaar

werd voor het eerst uitgezonden in 1972.
Elke dag  om kwart voor zeven  een verhaaltje van 5 minuten. 
Tot en met 1974.
Daarna  is Ti-ta-tovenaar vele malen herhaald, in compilaties van een half uur, op de Belgische televisie en bij de Tros.
De serie zelf heeft dus niet langer dan twee jaar gelopen.
Toch heeft deze op veel kinderen van toen, nu volwassenen, een onuitwisbare indruk gemaak

Ik bedank alle fans voor de meest uiteenlopende, maar altijd hartelijke woorden over de serie van toen. Voor de verlegen makende complimenten en ontroerende ontboezemingen. Meestal van veertigers en dertigers die hun jeugdherinneringen herbeleven.  Vaak met aanstekelijke verhalen over de reacties van hun kinderen en kleinkinderen waarmee ze nu naar de videobanden kijken.

Voor mij is het fantastisch om te horen hoe volwassenen van nu kunnen vertellen hoe zij als kind in het sprookje geloofden.

Ik weet dat er indertijd er veel gekeken werd naar de serie en speelde plezier mijn rol en verplaatste mij altijd in de kijkertjes. Maar hoe diep de indruk is die zoiets achterlaat op een kind, daarvan was ik mij toen niet bewust.


Toch weet ik hoe dat kan gaan. Zelf was ik heel erg in de ban van "Morgen gebeurt het", een serie uit de jaren 50, met Ton Lensink in de hoofdrol als professor Plano. Als kind heb ik met mijn vriendjes die reis naar de maan met overgave nagespeeld.


Hoe fijn ik al die mail vind, hoe plechtig ik mij voorneem iedereen persoonlijk te antwoorden: dat lukt mij niet. De tijd staat voor mij - gelukkig - niet stil.
Dus ga ik een poging doen antwoord te geven op de vragen die het meest gesteld worden.
Kijk of je vraag erbij zit.

faq



En dan heb ik nog een doos vol foto's om in te graaien. Een lijst met acteurs die regelmatig of een keer hebben meegespeeld. Zeker niet compleet. Ook kun je een stukje van het tovenaarslied horen in MP3-formaat als je op de tekst rechts klikt. Veel plezier.


 foto's uit mijn schoenendoos
medewerkerslijst Ti-ta-tovenaar 

Met een klap in de handen

zette zij alles stil, met een knip van de vingers kwam iedereen weer in beweging. Zij kon vliegen op een bezem, op haar toverfluit leerde zij haar aapje oproepen. Elke aflevering sloot zij zingend af met: "dat zien we morgen dan wel weer", aan het eind van de week door Pa met zijn donkerbruine stem herhaald.
Maar het begon altijd met:

mijn vader is een tovenaar
Even horen in mp3 ?

Mijn vader is
een tovenaar,
't is echt, 't is heus,
't is raar maar waar,
een Ti-ta-tovenaar,

't is raar, 't is raar, 't is raar
Hij heeft het ook aan mij geleerd, maar soms gaat het

wel eens verkeerd
en gaat het niet

zoals ik wil,
dan doe ik dit......
en alles staat stil


tekst: Lo Hartog van Banda   muziek: Joop Stokkermans.